Microformacions per als agents socioculturals que treballen al territori rural



La Xarxa Nova Ruralitat per la mobilització del coneixement en col·laboració amb l’Ajuntament de Benlloc i el projecte ERESS (finançat per Labora des del Pacte Territorial pel Desenvolupament Local i Ocupació Plana Alta Nord) ha preparat dos microcursos en línia que volen donar resposta a les demandes dels agents socioculturals de les comarques de Castelló que treballen al territori rural i a altres persones interessades.

Les dues microformacions («Economia Social en el Medi Rural» i «Medi Rural i Resposta als Reptes Econòmics Globals»), de deu hores cadascuna, començaran el dia 19 de maig de 9:00 h a 10:00 h i continuaran tots els dimarts de 9:00 h a 10:00 h i estaran impartits per formadors del centre ERESS de Benlloc: Verónica Martínez, Salvador Pérez, Ismael Ábel, Joan Arjona i Raúl Contreras.

El contingut de les microformacions serà el següent:

  • ECONOMIA SOCIAL EN EL MEDI RURAL
  1. Innovació social
    La innovació social és un pilar important per a la construcció d’estratègies empresarials que obri el camí a l’empresa social. Estratègies centrades en l’atenció de les necessitats socials i ambientals. Veurem el concepte i exemples en diferents àmbits.
  2. Economia circular
    L’Economia Circular permet avançar cap a una òptima utilització dels recursos naturals, reducció d’emissions i sobretot nous models més sostenibles econòmica i ambientalment. La creació de Cercles de col·laboració d’empreses, proveïdors de tecnologia i entitats és fonamental.
  3. Conéixer els processos grupals per a millorar reunions i gestió d’equips
    Conéixer quins aspectes conformen els grups i quins són els processos que succeeixen mentre ens reunim, prenem decisions o establim normes de funcionament, per a poder millorar aquests processos, i així aconseguir que els grups siguen espais més eficaços, justos, inclusius i sostenibles.
  4. Bioestrategia empresarial. Individual i amb l’Ecosistema Rural
    Les empreses no estan aïllades, formen part d’ecosistemes. Al món rural, és més important si cal, conectar les empreses arrelades al territori, conectar i atraure aquells elements que puguen mancar, com ara centres d’innovació. Cal tindre en compte aquesta dimensió per a construir la Estratègia de cada empresa individual i com a membre del ecosistema.
  5. Debats sobre participació ciutadana
    La participació ciutadana resulta fonamental per gestionar el territori de manera eficient i democràtica, però també implica perills com el clientelisme, l’electoralisme o la corrupció que cal analitzar i debatre.
  • MEDI RURAL I RESPOSTA ALS REPTES ECONÒMICS GLOBALS.
  1. Finançament alternatiu per a projectes socials i ambientals
    Quan una empresa crea valors socials i ambientals té accés a nous útils financers que milloren la seua posició en l’accés a aquest recurs. Aquests útils aportaran fons i a més implicació social en diferents formats.
  2. Respostes locals a la crisi ecològica
    Ens trobem front una crisi ecològica sense precedents que amenaça de fer col·lapsar el nostre sistema polític, econòmic i social. Front la inacció dels governs estatals, és possible actuar des de l’àmbit local? Quines iniciatives podem posar en marxa? En veurem alguns exemples.
  3. Compra pública responsable
    La norma ho diu, la necessitat existeix i la responsabilitat de l’administració és inqüestionable.
    L’oferta econòmicament més avantatjosa es determinarà sobre la base del preu o cost des del plantejament cost-eficàcia incloent aspectes socials i ambientals.
  4. Desing thinking
    Un procés dirigit al disseny de solucions a nous problemes en el qual les persones som la part central per a la seua construcció futura. Un vista a vol d’ocell que ens donarà la base per a aprofundir en aquesta proposta.
  5. Gestió de conflictes
    Aprendre a veure el conflicte com a oportunitat de canvi, per a poder acollir les diversitats i convertir-les en fortaleses. Conéixer noves eines per a poder gestionar els conflictes des d’aquesta nova perspectiva.


La matrícula als cursos es podrà realitzar a través de la següent URL (https://e-ujier.uji.es/pls/www/!uji_formacion.inscripcion?p_ic=A849E615593B6E678D39CD5FEF81ED98) a partir de hui dimarts 5 de maig, i està oberta a qualsevol persona interessada. La sol·licitud de la matrícula es podrà presentar fins al 18 de maig.

Els cursos són finançats per l’Ajuntament de Benlloc i el Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I, i dirigits per Xavier Ginés Sáncez (de SASC – UJI) i per Raúl Contreras Comeche (del Centre ERESS – Ajuntament de Benlloc).




SÍNTESI CURRICULAR DOCENT

Verónica Martínez Ramos

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Madrid, especialitat Psicologia Social, posseeix Postgrau d’Aptitud Pedagògica per la Universitat Complutense de Madrid. Ha desenvolupat la seua activitat professional com a formadora en diferents entitats com FAD, Creu Roja o l’Associació La Rueca, en projectes destinats a persones amb exclusions socials, desenvolupament social i educació.

Joan Arjona Cardona

Llicenciat en Sociologia i Ciències Polítiques per la Universitat de València, Màster en Dinàmiques territorials i desenvolupament per la Universitat Complutense de Madrid. Experiència laboral com a investigador i gerent de projectes d’acompanyament social i docent en la Universitat de Cuenca (Equador).

Salvador Pérez Sempere

Doctor en Economia Social per la Universitat de València, Màster universitari en Innovació i Desenvolupament de Projectes de Negoci per Florida Universitària i Diplomat en Informàtica de Sistemes Físics per la Universitat Politècnica de València. Soci fundador de diverses empreses dedicades al comerç internacional, docent i ponent en diverses universitats i entitats, entre les que destaquen la Universitat d’Estiu de Gandia, la Universitat de València i l’Ajuntament de València. Cofundador i membre actiu de diferents entitats no lucratives i investigador de propostes de finançament alternatiu.

Ismael Ábel Vallés

Doctor en Economia Internacional per la Universitat Politècnica de València, Màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya, Llicenciat en Enginyeria Informàtica, especialitat Gestió Empresarial, per la Universitat Politècnica de València. Professor universitari en ESIC, UPV i, actualment, en les universitats online EDEM i VIU. Experiència com a expert en projectes d’estratègies regionals de desenvolupament, activitats de consultoria de suport a la innovació en pimes a la Comunitat Valenciana, Europa i Xile, desenvolupament de projectes europeus, nacionals i regionals

Raúl Contreras Comeche

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, branca de Ciències Econòmiques, especialitat Economia Conjuntural i Sector Públic per la Universitat de València. Experiència professional en docència universitària tant en accions pedagògiques com en el disseny de programes formatius, en la Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València i Universitat Nacional d’Educació a Distància. Responsable, cofundador i fundador de diferents plataformes i associacions preocupades i ocupades en l’economia social, solidària i sostenible.

VAL